måndag 1 januari 2007

Krönika vecka 08

Livet är en schlager, eller?

Det är många som säger att de inte gillar melodifestivalen. Visst finns det många låtar vars texter består av klyschor och melodier som upprepas om igen, men vi svenskar älskar trallvänliga låtar. Med tanke på hur många som ringer in och röstar måste det vara rätt många som tittar på det i alla fall. Jag erkänner villigt att vi bänkar oss framför TV-rutan med en skål popcorn och bländas av folkfesten. Och nog hör det till att sådär i Tv-soffan tycka till om vad artisterna sjunger, varför de är med och kommentera vad de har för kläder på sig. Det är ju en del av nöjet. Jag tror inte vi skulle komma på att kommentera slips- och kavajvalet när vi ser på nyheterna eller något annat program. Melodifestivalen är helt enkelt ett speciellt program.

Lite kan man undra varför det har blivit så många program och så många låtar. Eftersom jag ibland är lite bakåtsträvande tyckte jag först att det var jobbigt med så många deltävlingar. Dessutom ställde jag mig lite frågande till alla de olika musikstilarna. I år kommenterar vi inte ens den saken, vi har redan vant oss. Fast lite chockade blev vi väl över låten med en tjej i brudklänning, men å andra sidan så var det ju underhållning det med. När det gäller musikgenrer så är ju urvalet mycket större nu vilket borde locka en större och bredare publik.

Är hela Sverige representerat tro? Eskilstunabor brukar ju synas i många sammanhang. Melodifestivalen är inte undantagen. I lördagens omgång dök en Eskilstunakille upp i rutan flera gånger – André Pops. Till nästa gång ser vi fram emot att få se Christer Lindarw som deltagare. Låten ”La Dolce Vita” sjungs fortfarande för fullt och här hemma hos oss sjunger vår 3-åring den för full hals. Det låter rätt härligt när hon tar ifrån tårna och sjunger att hon vill ha glitter och glamour.

Förra helgen var Regina Lund med. Hon medverkade i Jonas Gardells film ”Livet är en schlager”. Där var hon den berömda ”Schlagerstjärnan”. Huvudpersonen i filmen var en ”vanlig tjej” som drömde om att få vara med i melodifestivalen. Så vad hände förra lördagen – Regina Lund var med på riktigt och kom inte vidare medan en okänd tjej – Marie Lindberg gick vidare till Globen. Det kändes lite som att Gardells film blev verklighet framför våra ögon. Kanske livet verkligen är en schlager?

Inga kommentarer: