torsdag 5 juli 2007

Krönika vecka 27

Vad är lycka?

När jag slår upp betydelsen av ordet lycka får jag svaret ”Lycka är en känsla. Se glädje.” Det är som en rörelse i kroppen som vi uppfattar som lycka eller glädje. Vad är det som får oss att bli lyckliga? Hög status? Pengar? Makt? Många barn? Det måste väl vara olika för var och en. En god vän frågade mig ”Om man hade tid och råd med allt skulle man bli lycklig då?”. Jag funderade länge på det och särskilt på om man kan mäta lycka, definiera känslan och finns det ett lyckorecept?

Sedan andra världskriget har det genomförts drygt 150 undersökningar om hur ekonomin påverkar välbefinnandet. Alla undersökningarna gav samma resultat – pengar har en mycket svag effekt på lyckan. Om man vinner en storvinst, blir man inte lycklig då? Människor som vunnit pratar om ett kort lyckorus i början som sedan lägger sig. De flesta stannar kvar i sina tidigare yrken och använder pengarna till att göra sig skuldfria. Många av dem talar om avundsjuka från omgivningen och en skuldkänsla om de är värda sin vinst samt att de nu är rädda för inbrott.

De flesta multimiljonärer vet att pengar kan göra människor olyckliga. Forskare menar att jakten på pengar och ryktbarhet minskar tillfredställelsen i livet, medan de som strävar efter bra relationer i vardagen mår bäst.

Många forskare menar att det som skapar lycka är TID. Har vi status, pengar, skönhet etc. men inte tid så känner vi ingen lycka. Många av de saker vi drömmer om (exempelvis båt, sommarstuga eller bilar) slukar tid, ger mer stress och i slutändan mindre lycka. Blir vi med andra ord lyckligare av att dra ner på konsumtionen, göra ingenting och njuta av det vi har?

För några år sedan skrev vetenskapsjournalisten Stefan Klein boken ”Lyckoformeln – vad vetenskapen kan lära oss om lycka.” Han menar att motgångar i en människas liv är oundvikliga, men att vi kan må bättre om vi lär oss hantera inre reaktioner och inte fastna i olyckskänslor. Han pratar om fysiska, kemiska och biologiska grunder till lycka. När vi blir lyckliga ler vi, blodet pulserar snabbare i ådrorna, hjärtat slår 3-5 slag snabbare per minut, hudens temperatur stiger en tiondels grad och blir fuktigare, fingrarnas darrning blir mjukare och musklerna i hela kroppen slappnar av. I blodet flödar dopamin, oxytocin och endorfiner. Är lycka en kemisk process?

Tanken har stor makt, menar Klein men det är inte förrän alla kemiska processer skett i kroppen som vi känner oss lyckliga. Han pratar om att inte låta sig domineras av negativa tankar utan ersätta med positiva. Detta kräver övning. De gamla grekiska filosoferna hade alltså rätt! Lycka är något man odlar, något man måste anstränga sig för att känna. Klein menar att det negativa systemet är starkare än det positiva, men med mycket träning kanske vi kan omforma fördelningen mellan eländeskänslor och lyckokänslor till 50/50 istället för 70/30.

Så vad ska jag egentligen svara min vän? Mycket pengar ger inte lycka, men man slipper oroa sig för räkningar och fundera på när man har råd att gå till tandläkaren. Hälsa påverkar våra drömmar om lyckan. För när man är frisk har man många önskningar och när man är sjuk har man bara en. Tid påverkar lyckan liksom hur man tänker och de relationer man har i vardagen. För egen del tror jag att det är viktigt att ha drömmar och längta efter det som finns i framtiden. Kanske handlar det om att i det mörka kunna ta emot det ljusa? Jag slutar med två citat från klokare människor än undertecknad. Dalai Lama säger: ”Om du vill göra andra lyckliga visa medkänsla. Om du vill göra dig själv lycklig, visa medkänsla.” Och Hasse Alfredsson säger: ”Det är varje människas förbannade plikt att vara så lycklig som han/hon kan.” Lycka till med lyckan!

Inga kommentarer: