tisdag 19 juni 2007

Krönika vecka 25

Funderingar kring Sveriges Nationaldag

Sveriges Nationaldag har passerat, men fortfarande hör man folk diskutera dagen. Många frågar sig varför 6e juni blivit helgdag och hur man ska fira. Jag har hört många kommentarer om att det är en konstruerad dag utan traditioner. Har vi inte traditioner redan? Jag blev intresserad av frågorna och började leta i böcker och på Internet. Det här är vad jag fick fram.

Varför 6e juni? Det finns flera angivna skäl, här är några:

· Gustav Vasa tågade in i Stockholm den 6 juni 1523. Unionen med Danmark upphörde och Sverige blev en självständig stat.

· 1809 års regeringsform utfärdades den 6e juni .

· På Skansen i Stockholm anordnade Arthur Hazelius 1893 en vårfest som pågick i flera dagar. Firandet avslutades på Gustavdagen 6e juni. År 1895 tågade mer än två tusen flaggviftande skolbarn och stockholmare till Skansen. Traditionen fortsatte fram till första världskriget.

· Premiären för Svenska Flaggans officiella dag ägde rum på Stockholms Stadion 1916 6e juni. År 1963 flyttades firandet till Skansen, där ett parallellt firande hade pågått sedan 1893 den 6e juni.

· Den nuvarande regeringsformen och riksdagsordningen antogs av riksdagen 6e juni 1974.

En del svenskar kan ju tycka att det känns lite knepigt att fira Gustav Vasa, eftersom han var en kung som krossade fler svenska folkuppror än någon annan. Då kanske vi kan välja att fira regeringsformen? Eller svenska flaggans?

Varför blev det nationaldag och helgdag 6e juni? Svenska flaggans dag blev år 1983 nationaldag och 2005 en arbetsfri helgdag. Enligt regeringen var syftet att lyfta fram svenska språket, svenska historien, det svenska kulturarvet och det svenska samhällssystemet. Tanken var att svenska folket skulle ha något att samlas kring och att nysvenskar skulle ha en dag att fira sitt medborgarskap. I nuläget är det mer en politisk nationaldag, en politisk helgdag och inte en folkfest.

Varför försvann Annandag pingst som helgdag? Att det blev just annandag pingst som fick utgå och inte någon annan helgdag beror till stor del på invändningar från Svenskt Näringsliv som menade att de andra förslagen skulle påverka Sveriges ekonomi negativt. Fackföreningar protesterade mot 6e juni eftersom det skulle innebära färre arbetsfria dagar. Företrädare för kyrkorna är missnöjda med att annandag pingst förvandlats till vanlig arbetsdag. Men beslutet gick igenom med riksdagsmajoritet.

Hur firar vi nationaldagen? De flesta svenskar gör vad de skulle göra en fin försommardag. Årets nationaldagsfirande var det största hittills. I Stockholm blev det sammandrabbningar mellan rasister och antirasister. Kanske borde man fundera på om det ska vara högerextremisternas dag eller alla svenskars dag. En nationaldags syfte är väl att vara samlande och inte splittrande. Men eftersom det är en helgdag som inte vuxit fram underifrån så tar det nog ett tag innan det blir ett trivsamt firande överallt i Sverige. När jag tittade mig omkring i närområdet såg jag många som arbetade i trädgården, fixade med bilen, hade picknick, grillade och åt glass. Varför skulle det vara bättre att vifta med flaggor som norrmännen gör eller dricka skumpa och smälla av fyrverkerier som fransmännen gör? Kanske är det en sorts svensk nationalism att påta i trädgården, grilla och äta glass. Isåfall kan vi fortsätta med det och göra till vår tradition på nationaldagen? Sedan, oavsett riksdagsmajoritet, så har vi vår svenska folkfest i midsommar. Varför vi firar midsommar? Det är en helt annan historia. Glad midsommar!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är intressant och jag tycker nog också att vi kan fira på vårt sätt med att vara tillsammans och njuta av försommaren och glass är ju gott :0)