onsdag 2 maj 2007

Veckans krönika

Har fått frågan om var mina krönikor finns att läsa. Lägger in den som publicerades denna vecka. Passar eftersom jag just kommit hem ifrån bokcirkeln. Där jag givetvis pratat, fikat och skrattat. Det ger en krydda till mitt liv att träffa de här tjejerna en gång i månaden. Det är härligt att få skratta och få en energikick i vardagen.
Här kommer krönikan

Ett skratt förlänger livet, eller?

Vi satt ett gäng tjejer runt ett fikabord och pratade. Plötsligt bröt vi ut i ett sånt där härligt skratt som känns ända från tårna. Efteråt mailade en av tjejerna att våra ”träffar” är en energipåfyllare. Och så ÄR det verkligen. Kan det vara så att skratt påverkar både vår kropp och vårt psyke? Vad är egentligen ett skratt?

I uppslagsverket står det ”Skratt - en fysiologisk process hos människor som kännetecknas av en rad hastiga in- och utandningar tillsammans med rytmiskt växelvis spända och avslappnade stämband, som tillsammans ger upphov till ett karakteristiskt ljud.” Det låter torrt och jag undrar fortfarande vad som händer i kroppen? Jo, blodcirkulationen ökar, blodtrycket sjunker, vi får mer syre till hjärnan, produktionen av endorfiner och må-bra-hormoner ökar och vårt immunförsvar påverkas positivt. Betyder det att man kan skratta sig frisk?

Jag söker på Internet och hittar uppgifter om journalisten Norman Cousins. Han blev berömd när han skrattade sig frisk från den svåra, förlamande ryggradssjukdomen Bechterews. Han struntade i de dåliga prognoser han fick och jobbade aktivt för att hålla uppe sitt humör. Det gjorde han genom att se roliga filmer och läsa roliga böcker. År 1979 gav han ut sin bok ”Att besegra sin sjukdom”. I boken berättar han att 10 minuters skratt kunde ge honom 2 timmars smärtfrihet.

En läkare som gått i täten för humor som medicin och läkning är Patch Adams. (Hans liv blev till film 1998 med Robin Williams i huvudrollen.) Hunter "Patch" Adams, skrev in sig själv på ett psyksjukhus efter ett självmordsförsök. När han var inlagd upptäckte han att han mådde bättre av att hjälpa andra. Två år senare började han studera till läkare i Virginia och var den äldsta förstaårseleven. Han ansåg att skolan lärde ut en felaktig syn. Han menade att man inte bara kunde se till patientens symptom utan även till livsstil och omgivning. Adams hade en bergfast tro på att bota patienter med hjälp av empati, humor och skratt. Därför startade han och några vänner ett annorlunda sjukhus - Gesundheit! Institutet. På 1970-talet uppskattade inte den vetenskapliga världen hans metoder.

Länge ansågs det ovetenskapligt och tveksamt om skratt påverkar hälsan. Idag är det allmänt accepterat med humorterapi och sjukhusclowner. I Sverige finns clowner bl.a. vid södersjukhuset i Stockholm och på Centrallasarettet i Växjö. Patch Adams har varit verksam i drygt 30 år och årligen under 18 år har han åkt till Ryssland med trettio clowner från hela världen. Där har de besökt sjukhus, barnhem, fängelser, vårdhem osv. De har även spridit skratt och omtanke till barn och drabbade i Bosnien, Makedonien, Afrika, Cuba, China, El Salvador, Korea, Haiti och Afghanistan. Han och hans patienter verkar övertygade – ett gott skratt förlänger verkligen livet! Nu är det vetenskapligt bevisat – det är inte bara roligt att träffa tjejerna i bokcirkeln, det är hälsosamt också!

Inga kommentarer: