onsdag 9 maj 2007

Veckans krönika

Nu är våren här, hurra! Atjo och prosit!

Kvällarna blir ljusare och dagarna längre. Solens strålar värmer inte bara upp våra trädgårdar utan även våra kroppar och sinnen. Vi tittar glatt efter snödroppar, tussilago och färgglada krokus. Fåglarna sjunger hela dagarna och allt knoppas och blommar. Många människor blir gladare och piggare när våren kommer.

För en del av oss är det inte helt okomplicerat. Med våren kommer pollen och allergierna frodas i takt med blommorna. I ett björkhänge finns ca 5 miljoner pollen som inte syns, men för en allergiker är de klart kännbara. När jag var liten trodde jag att det bara var jag och min syster som var allergiska. Hela vårarna gick jag halvsovande med symptom som påminde om bakfylla och försökte låtsas som ingenting. På barnkalas vågade jag aldrig fråga om det var nötter i tårtan utan tackade bara blygt nej. Det var viktigare att inte utmärka sig eller vara till besvär. Sanningen är att 1/5 av alla barn har födoämneskänslighet, dvs tål inte viss mat. Och 1/3 av Sveriges befolkning är allergiker.

Alltfler av oss blir allergiska och överkänsliga. Vad beror det på? Ett tag spekulerade forskare om att vi blivit FÖR renliga. En annan teori var att skälet är för mycket stillasittande och snabbmat. Ytterligare en teori är att det beror på alla luftföroreningar. Det enda forskningen lyckats bevisa är att det inte är sant att skälet är för stort intag av antibiotika. Bevisat är också att det finns en ärftlighetsfaktor. Det finns många teorier, men inga självklara svar.

Det finns människor som pratar om att förr fanns inga allergier, men hur vet man det? De som hade starka allergier överlevde kanske inte. Dessutom kanske det klassades som lungbesvär? Ett exempel i nutid är att det vi kallar astma kallas i östblocket kronisk bronkit. Det vi kallar allergi idag kanske kallades något annat förr?

Det finns också de som kallar allergier för ett välfärdsproblem. Hur förklarar man då att allergier ökat starkt i Afrika, Asien och Latinamerika? Och hur förklarar man att även djur kan bli allergiska?

Vad är egentligen allergi? Ordet är grekiska och betyder förändrat reaktionssätt och innebär att kroppens immunförsvar ”överreagerar” mot vissa ämnen. En del människor får problem med ögon och näsa, andra får eksem och hudproblem och vissa får problem med andningen-astma. Det kan vara svårt att avlägsna ämnen man blir allergisk mot eftersom de ofta är luftburna.

En gång hörde jag en mamma säga att det var tur att hennes barn ”bara” hade astma och ingen farlig sjukdom. Allergier och astma är en folksjukdom som både är farlig och kan vara dödlig. Får du en allergisk chock så reagerar hela kroppen snabbt och fort. Hals och ansikte svullnar upp. Det kliar som tusen myggbett och man får svårt att andas. Man kan snabbt bli medvetslös. Ser du någon i din närhet få en allergisk chock så gäller det att fort få medicin och komma till sjukhus för annars kan man dö.

Det förvånar mig inte antalet allergiker ökar eller att forskningen går bet på varför. Däremot är det konstigt att trots att vi är så många är det fortfarande svårt för omgivningen att förstå. Många tror att man som allergiker överdriver eller helt enkelt inte tycker om viss mat. Andra visar sin okunskap med frågor som – Hur kan du vara allergisk för min hund, han är ju så liten? Nu ska jag gå ut och njuta av vårens alla färger – atjo prosit på er!

Inga kommentarer: